Thursday, July 28, 2011

Adakah Mereka Ini Berada Dalam Gym Anda?




Sebagai Personal Trainer, aku banyak 'menjelajah' gym di sekitar Putrajaya dan Lembah Klang. Bila aku perhatikan sekeliling, aku rasa situasi dalam gym gym tu macam familiar...sebab orang2 yang sama jenis yang pernah aku nampak dalam gym2 yang lain pun ada di situ hahaha...

Disini aku nak share beberapa hasil pemerhatian aku, sebab aku banyak masa dihabiskan dalam gym, so banyak kerenah2 ahli2 gym ni yang aku perasan. Adakah anda sebahagian daripada mereka? heh.

Bicep Curl man.

Aku perhatikan banyak orang jenis ni dalam gym. Sampai2 jer kat dalam gym, terus ambik dumbell, ataupun EZ bar, terus buat curl..lepas tu buat forearm. Selalunya lelaki la. Aku tak kisah kalau mereka2 ni beginner, kalau tak tau tanya, tapi, ini buat tiap tiap hari? Adoi.

Clueless Chicks/Dudes 
Ini bagi aku tak per lagi, KALAU dia baru masuk gym, tak tau nak buat aper. Tapi aku tengok dah beberapa bulan dalam gym, tapi masih lagi tak tau nak buat aper...lepas treadmill, pegi ke basikal, lepas tu ke abs bench buat crunches 7-9 rep, lepas balik ke treadmill..Mereka2 ni mesti datang berpasangan..kalau tak, jangan harap nampak diaorang sorang sorang.

The PR man

Yang ni aku puji sebab dia ni friendly. Dan kadang kadang sangat friendly sampai semua orang di salam dan di sapa. Yang jadi bengang tu, dia start tanya itu ini dan dia takkan blah selagi dia tak dapat jawapannya. Badan tak lah mantap, orang2 jenis ni selalunya sama ada kurus atau chubby skit. Tapi cara berpakaian macam body builder, sleeveless, pakai weight belt, seluar ali baba (alah, yang macam bodybuilder dulu2 pakai.) atau pun pakai keys.

The Weight Belt man 

Yang ni memang kelakar. Aku ok lagi kalau dia buat any form of exercise yang berat, yang memerlukan stabilization dari core muscle. Tapi 20lbs dumbell curl? tricep pressdown? keseluruhan exercise dia pakai belt tu..adoi..nak cover perut jangan la pakai weight belt, pakai la bengkung!

The Gediks Girls 

Yang ini akan berlaku bila gym tu bercampur. especially commercial gym. The Gediks Girl ni akan senantiasa mintak tolong ajar membuat exercise, buat buat hopeless. Yang menjadi mangsa (dengan relanya) selalunya instructor gym lah. Aku geleng jer kepala. Aku tak kisah kalau baru lagi, so boleh belajar, tapi ini dah berbulan, tak pun bertahun dah pegi gym. Saja mencari 'mangsa' yang sasa. Bila dia tanya aku pasal machine, cepat2 suruh instructor tolong ajar hahaha...

The Tuck In Guy

Bila exercise korang peduli ke kalau baju korang macam mana..? Well mungkin lah kalau nak show off atau nak tayang baju baru, tapi tak lah sampai tuck in kan...The Tuck in Guy ni, dia akan pakai, baju kolar, seluar panjang atau pendek, Kalau pendek, nampak stokin dia tinggi atas dari buku lali dan you guess it, tuck in. nampak memang nerd nerd jer. Ini tak kira bangsa, Chinese, Melayu dan India pun sama jer, tiga2 aku pernah nampak.

The Screamer

Yang ini tak payah intro lah. Lagi banyak orang, lagi kuat dia bunyik. Weight tu bukannya berat sangat pun, tapi yelah..kalau sonyap jer, orang tak tau la pulak dia ada kat situ yer tak..?

Tag Team

Ini bukannya macam training partner, tapi lebih kepada tag team main main. angkat satu set, sembang lebih..pulak tu kekadang tu bukan dua, tiga, tapi empat orang! adoi..susah betul kalau korang nak tunggu. selalunya tagteam ni bebudak lagi, sekolah atau pun budak U..


Show Off

Yang ini memang kawan kepada The Screamer dan jugak the Tag Team tadi. Kalau ada aweks, lagi lah dia nak show off, angkat berat berat, pakai spotter, tapi spotter tu yang kerja lebih. Lepas tu bangga. haha..

The Mirror Guy

Yang ini, pantang nampak cermin mesti nak posing, atau betul betulkan rambut, tengok jerawat. Sekali sekala tak pa, tapi after every single set? Hadoiyai. Lagi parah, bila dia tahu ada orang tengok dia, atau lagi best awek tengok dia, dia akan saja angkat baju depan cermin, konon nak tunjuk 6 paks yang tak seberapa.

BO man.

Tak perlukan intro. Ini aku rasa kebanyakan gym ada orang macam nih. Boleh tak pakai baju yang baru? bukannya baju yang di pakai semalam bila workout? Dan lagi satu, bau training glove. Adoi, tak tahan aku. Basuh la, bukannya susah pun. Kalau susah sangat, tak payah pakai glove macam aku ni ha, besar juga heh. Satu tip untuk korang pilih baju workout: Jangan pakai cotton. Pakai baju yang polyester, macam nike drifit ke, adidas climacool ke, apa apa saja lah yang bukan cotton, sebab kalau cotton, akan busuk.

Jadi, adakah mereka2 ini ada dalam gym anda..? atau anda adalah salah satu daripada mereka...muahahahahha....

11 comments:

  1. kdg2 newbie ni xtau nk bt ape,2 pasal dorg jd cm2..klu otai2 x tlg,sp lg..dorg kdg2 malu nk tny,rndh dri kot..so,xpyh la cr kslhn dorg..lbh bek tmpukan cr2 nk bantu dorg..

    ReplyDelete
  2. Pedas bro...lol.but good one and good info.

    ReplyDelete
  3. Sume ada kat gym i. hahaha... ada skali, this one guy nak buat DB shoulder press, in sitting position. 6kg/8kg je kot, tapi meneran mcm haram je. Jerit kuat2 kat gym mcm berat sgt. I pun angkat berat tu kot. Kecoh. Sampai the trainer2 kat situ ckp, "larr...buat shoulder press je kuuttt..." hahahaha.... lawok lawok....

    ReplyDelete
  4. @cikgu andika: i think u are missing the point with this article. it is to educate the newbie. When they read it, they will realize what they do wrong.

    Its called reversed psychology. so later on the newbie not doing it and starts asking questions about training.

    ReplyDelete
  5. @mohd shahril - i think you should visit kpg pandan gym rakyat...too many people doing DB curls and not enough of us doing below parallel back squats, deadlifts and military presses.

    also, apparently medicine balls are only for ab crunches there...pissed me off big time when the 'otai' said that to me while i was doing medicine ball wall presses.

    ReplyDelete
  6. @whatdamn: haha..on mon and thurs morning i have PT training there at the kg pandan gym.

    Yup, sometimes you cant 'save' every one, newbie or 'otai'. In Malaysia, most of the gym still stuck in body building style training. Its frustrating.

    ReplyDelete
  7. Tempat aku ade geng poyo.. angkat weight berat gile.. tapii.. yg aku nampak cam nak gila angkatnye ialah supporter... hmm.. body tak besa mane pon.. diorang tu angkat berat tak manageable.. bukan body builder..huh..

    ReplyDelete
  8. @artministration: hahaha, memang macam tu selalu kalau ego tak check at the door.

    ReplyDelete
  9. tengah usah2 info pasal gym..terjumpa bro punya blog...nice info..belum penah pegi gym lagi dan nak sangat pegi gym tapi tak tau dari mana nak mula...ada tak memana tempat leh dirujuk bro..?

    ReplyDelete
  10. nice. mohon share dan penambaikan yea.

    ReplyDelete
  11. Kebanyakan org yg main gym ni sume perasan hebat dan bagus /x semua.. masing2 nk tunjuk dye ag power & taw sume benda manakala org lain hampeh dimata mereka.. sbb tu aku beli gym ntuk aku sorg2 main..rimas ngn geng2 yg berlagak pandai dan terer nih

    ReplyDelete